Vi har alle set det på film: Et smukt, amerikansk par, hvis skænderier har taget overhånd og derfor har tvunget dem til at søge professionel hjælp. Derfor sidder de nu i hver deres ende af en sofa med korslagte arme, uden at kigge på hinanden, og brokker sig på skift over partneren til parterapeuten.  

Hvis ovenstående scenarie er det eneste du og din partner kender til parterapeuter, så er det nok en god idé at læse med her. For rigtig mange har et forældet syn på terapeuters arbejde, og hvad de egentlig kan hjælpe med. Skilsmisseraten er på sit højeste i Danmark – faktisk bliver næsten halvdelen af alle par skilt. Og selvom det er let at finde en parterapeut i København, modsat andre dele af landet, ses det ikke i skilsmissetallene for hovedstaden.

Forebyggende parterapi

Der hvor det går galt for mange er, at de først tror parterapi er nødvendigt når tingene begynder at gå skævt. Når forholdet først er gået i hårknude og selv de mindste problemer har vokset sig store. Og jo, på det tidspunkt i konflikten er en parterapeut en rigtig god idé, og kan garanteret hjælpe dem ud af konflikten igen. 

Men faktisk er flere og flere begyndt at få øjnene op for forebyggende parterapi. Terapi der tager fat, hvor parret er lige nu, uden at de nødvendigvis er rygende uvenner. Her kan terapeuten arbejde med parret, før alle problemer vokser sig store, og mens de stadig nogenlunde er på fælles grund. 

Ved at starte tidligt og forebyggende, kan parret i samarbejde med terapeuten forhindre, at forholdet kommer helt derud hvor det bliver smerteligt for alle. Særligt hvis der er børn involveret, er det en god idé at sætte ind hurtigt, så de ikke bliver for påvirkede af forældrenes situation. 

Find en parterapeut i København

Men uanset hvor sort det ser ud i parforholdet, er det aldrig for sent at søge hjælp. Når først beslutningen er taget om at søge hjælp er parret nået milevidt længere end skilsmisseramte. Det næste skridt er så at finde en terapeut begge parter stoler på.

Når det gælder terapi, er kemi nemlig noget af det vigtigste. Det behøver ikke nødvendigvis være en terapeut, som parret gerne vil invitere forbi til middag bagefter. Dog skal det være en, som får begge parter til at føle sig hørt og forstået, og som kan fungere som medierende led mellem de to.

En hurtig googlesøgning kan nemt fremskaffe en hel liste – blandt andet https://michaelsoederberg.dk/. Han, og mange andre parterapeuter i København, står klar til at hjælp par med deres problemer.

Og betegnelsen ”par” begrænser sig ingenlunde til kærestepar. Andre former for par, som kan have gavn af en professionel snak kan også være familier eller vennepar, som har brug for at forbedre deres relation. 

Der er altså plads til mange slags problemer, og mange forskellige korslagte arme, i sofaerne hos parterapeuterne i København. Ja, faktisk behøver det ikke engang være så stereotypisk. Mange terapeuter benytter sig for eksempel også af stole.