Afhængighed kan være mange ting. De fleste kender til afhængighed af alkohol, piller, stoffer og lignende, men det er faktisk også muligt at være sexafhængig, og det kan ødelægge dit liv, hvis du ikke får behandling for dette.

Hvad er afhængighed?

Afhængighed defineres som en så stor trang hos en person, at den bliver dominerende. Altså at det der er afhængigheden bliver nødvendigt og styrende for den daglige tilværelse. Afhængighed kan være både psykisk og fysisk. Psykisk ved at personen opnår en glæde og tilfredsstillelse ved at indtage et rusmiddel eller udføre det pårørende. Fysisk ved en kraftig trang, måske abstinenser, hvis ikke det pågældende indtages eller udføres.

Hvad er sexafhængighed?

Det at være sexafhængig betyder, at du udfører tvangsmæssig seksuel adfærd. For langt de fleste er sex en naturlig del af deres liv og en dejlig og rar ting. Men der er en grænse, hvor der opstår problemer omkring det at have sex. Det gør der, når dine tanker handler så meget om sex og sexfantasier, at det tager kontrollen over din dagligdag og dermed dit parforhold og bliver ødelæggende for dit liv. Sexafhængighed er blevet defineret som en officiel diagnose af verdenssundhedsorganisationen, WHO. Dermed kan denne stilles af læger og andre fagfolk, og du kan blive indstillet til behandling af sexafhængighed.

Tegn på sexafhængighed

Er du i tvivl om du selv eller evt. din partner lider af sexafhængighed, så er der en række tegn, du skal kigge efter for at få det afklaret. For er en person sexafhængighed vil personen typisk have meget fokusering på seksuelle handlinger, gentagne gange være utro, bruge meget tid på internettet, lyve om forskellige ting, mange lyst til sex i selve parforholdet, men alligevel forsøge at overskride partnerens grænser. Personen vil ofte være fraværende i parforholdet og ende i forskellige problemer samt måske være i depression og have hukommelsessvigt og måske selvmordstanker.

Hvornår er man sexafhængig?

Der er stadig en del tabu omkring det at være sexafhængig. Derfor er det for mange svært at være åben om problemet og måske svært at definere, hvornår man er sexafhængig. Som en generelt regel kan man sige, at hvis mennesker omkring dig lider på grund af din adfærd og at du flere gange har forsøgt at stoppe uden held og hvis du plages af dårlig samvittighed, dårligt selvværd og tvangstanker, som du har mistet kontrollen over, så har du en afhængighed, der bør blive behandlet.

Konsekvenser og behandling

Konsekvenser af sexafhængighed er at du kan miste din partner, måske ovenikøbet også dit job eller andre vigtige mennesker i dit liv. Derfor er det nødvendigt at gennemgå behandling. Behandlingen kan foregå på forskellige måder. Du kan få undervisning, du kan tage individuelle sessioner, måske sessioner sammen med sin partner. Under alle omstændigheder er det en god ide at arbejde med din motivation for at ændre din adfærd og evt. gøre det ved at sætte dig ind i forståelsen for baggrunden for dit misbrug. Ofte er der flere bagvedliggende grunde til din adfærd og dem skal du være bevist om for at finde frem til de rigtige strategier og handlingsplaner for at ændre dit liv og din adfærd.